10x wat je kunt raspen met de raspkommen en raspbordjes

 

De handgemaakte raspkommen en raspbordjes zijn niet alleen prachtig op tafel, maar ook verrassend veelzijdig in gebruik. Je kunt er veel meer mee dan alleen knoflook raspen. In dit blog laten we je 10 ingrediënten zien die je ermee kunt raspen – inclusief ideeën wat je er dan mee maakt. Inspirerend én praktisch!

1. Knoflook: voor aioli, pasta of knoflookolie

De klassieker. Rasp een teentje knoflook tot een gladde pasta – perfect voor:

  • Verse aioli met een vleugje citroen
  • Knoflookolie over gegrilde groenten
  • Door de pasta met olijfolie en peper

 

2. Gember: voor thee, curry of marinade

Verse gember laat zich makkelijk raspen tot een fijne pulp:

  • Maak verwarmende gember-citroenthee
  • Voeg toe aan een Thaise rode curry
  • Marineer kip of tofu met gember, sojasaus en sesamolie

 

3. Tomaat: voor bruschetta of pastasaus

Wrijf een rijpe tomaat over de rasp en je houdt velvrij pulp over:

  • Meng met knoflook, olijfolie en basilicum op toast (bruschetta!)
  • Voeg toe aan een snelle verse pastasaus
  • Of als basis voor gazpacho

 

4. Citroen: voor zest, sap én frisheid

Gebruik de raspstructuur om zowel de schil te raspen (zeste) als het sap eruit te drukken zonder pitjes:

  • Voeg citroenzeste toe aan een frisse ricottacake
  • Rasp de schil in je vinaigrette of salade met venkel
  • Pers daarna het sap in de kom voor je marinade of thee

Tip: rasp eerst de schil vóór je perst, zo haal je het meeste aroma eruit.

 

5. Wortel: voor dips of salade

Rasp rauwe wortel voor:

  • Wortel-hummus met knoflook en komijn
  • Een frisse wortel-appelsalade
  • Of als topping op een buddha bowl

 

6. Appel: voor havermout of appelcompote

Geraspte appel is sappig en fris:

  • Door de warme havermout met kaneel
  • In een snelle appelcompote met rozijnen
  • Of in pannenkoekenbeslag

 

7. Chocolade: voor desserts of latte art

Rasp pure of witte chocolade voor:

  • Bovenop tiramisu of mousse
  • Op cappuccino of warme choco
  • Als topping voor ijsgerechten

 

8. Harde kazen: voor pasta, salades of soep

Rasp Parmezaan of Pecorino direct boven:

  • Spaghetti aglio e olio
  • Een Italiaanse salade met rucola
  • Pompoensoep of minestrone

 

9. Specerijen: zoals nootmuskaat of kaneel

Gebruik de rasp voor geurige kruiden:

  • Verse nootmuskaat op bloemkool of puree
  • Kaneel over rijstepap of cappuccino
  • Gember in koekjesdeeg

 

10. Gebruik de raspkom ook als serveerschaal

Gebruik je raspbordje of kom ook als mini serveerschaaltje voor dips of kleine hapjes. Combineer met een houten lepeltje, borsteltje of deksel en je hebt een stijlvolle en praktische set. Ook leuk als cadeau voor een kookliefhebber!

 

Bekijk de collectie

Benieuwd welke kleuren en patronen het beste bij jouw keuken passen? Ontdek alle raspkommen en raspbordjes van Alfar Tierra Cocida – handgemaakt en uniek.